GEL DE ETME

23.02.2024 - Cuma 16:11

MUHİTTİN CENGİZ'İN KALEMİNDEN

GEL DE ETME

 

Küfür; sövme, sövmek için söylenen söz, sövgü diye tanımlanır. Yabancıların pek bilmediği, oysaki bizim en ince detaylarına kadar bildiğimiz bir sanattır küfür. Bazen öyle olur ki meramınızı karşı tarafa kurduğunuz normal cümlelerle anlatamazsınız. Çok zorda kaldıysanız ancak anlayacağı tarzda küfrederek anlatabilirsiniz. Çünkü o başka türlü anlatımlardan asla ve de kata anlamaz. Ya da siz mevcut sözcük dağarcığınızla ona durumu anlatamazsınız. Olayı küfürle örneklendirmediğiniz sürece ne o sizi anlar; ne de siz ona kendinizi anlatabilirsiniz.

Ben bu yazıyla küfür'ü cazip hale getirmek niyetinde değilim. Küfür edeni de sevmem, küfretmeyi de sevmem. Zaten küfür'ün ne olduğunu da bilmem. Ancak bu son sıralara kadar böyleydi..

Zannederim son sıralarda sözcük dağarcığım var olan olayları karşıya izah etmeye yetmiyor. Kendimi bir türlü anlatamıyorum da küfretmek zorunda kalıyorum. Olayları bu şekilde ancak anlatabiliyorum. Uzun uzun cümlelerle anlatamadığım bir olayı, kısa bir küfür örneği ile anlatmış oluyorum. Bu duruma da çok hayret ediyorum. Sonradan düşünüyor ve neredeyse küfredenleri takdir edercesine; ne büyük bir marifetmiş bu küfür.. Ne büyük bir sanatmış, hem edeni hem de edileni rahatlatıyor diyorum..

Küfür Türklerin üzerinde en fazla çalıştığı sanattır. Babadan oğla geçen modası eskimeyen bir akım.. Gururla etrafa sunulur, övünülür. Güncel olduğunu düşündüğüm birkaç örnek verelim isterseniz.

Örneğin maç izlerken;

“Senin vurduğun topun sibobunu, topuğunu, bileğini, kramponunun çivisini s…m..

-Ananı üzmek istemem ama tam o.ç’sin..

-Seni anan doğurmamış s…ş..

-Hasstir.. (hiç bir dilde tam karşılığı yoktur).

-Dünyanın bütün o…ları bir araya gelse senin gibi süzme bir o.çocuğu doğuramaz.." gibi.

 

Küfür etmek işin kolayı ama zekice iğnelemeyi herkes beceremez.. Söylemesi ayıp; benim en çok tercih ettiğim küfür sanatı türünden örnekler de var, örneğin; "Hamile bir kadın ve kocası doktorun muayenesine girer.. Adam: Doktor bey karım hamile! Doktor: Bana ne lan.. Hamileyse bana mı hamile..! Adam: Sana hamile olmasını isteseydim ananı s…m.. doktor.. der."

Küfredip karşıdakini rencide ederken aynı zamanda zeka pırıltıları gösterebilen küfürlerde vardır. Edeni mutlu, edileni dumur eder. "Senin canın kardeş istiyor galiba.." gibi

 

 

 

 

 

YORUM YAZ